Címkék: magyar jézus




Végre eljött ez az idő, amikor a leghatározottabban lép föl a legilletékesebb. Azt nem mondom, hogy a legjobbkor, mert már jóval korábban kellett volna. Történt ugyanis, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar vasárnap kiadta Az egyház élő hitével összhangban címú körlevelét. A levél papíron ugyan az "új pogányságról" szól, legnagyobb része azonban ismert, már sokszor elhangzott tény. A bibliai eredeteket és a hagyományt megkérdőjelező összeesküvéselmélet-firkászoknak azonban eddig nem mondott határozott nemet az MKPK.

Csak hogy lássuk a probléma komolyságát, a Jézus eredetét megkérdőjelező Badiny Jós Ferenc mellett ilyen és ehhez hasonló weboldalakon állnak ki. Ez pedig azzal a szűklátókörűséggel párosul, amely nem képes elviselni a más véleményt, mindezt azonban amolyan sokszor megkérdőjelezhető tudományos alappal, illetve ritkán nem megkérdőjelezhetővel.

Azonban nem is tudományos kérdés ez, hiszen annyi baromság van, ami az arcunkba tódul, nem kell ezért a szomszédba menni. Sokkal inkább annak kérdése, hogy a magyarságunknak - ahogy a körlevél meglehetős szerényen fogalmaz - eme "vadhajtásai" rettentően hatnak a helyes és egészséges magyar kereszténységre. Nem tudom, kell-e minden mise végén magyar himnuszt énekelni és zászlót lengetni. Nem tudom, mi szükség - talán szent hazaszeretettől fűtve vagy óriás összeesküvéseket sejtve - ilyen módon kitűnni az európai kisnemzetek sorából. Nem tudom, mi értelme egy magyar messianizmus végletekig való élesítése, vagy talán egyszerű zsidózási szokásból változtatni meg véleményünket Jézus eredetéről. Arról az eredetéről, amelyről tudjuk, hogy nem biológiai vagy szociológiai, hanem teológiai kérdés.

Ez viszont már egy másik poszt kérdése is lehet. Ezé biztosan nem. Ez csak örömét szeretné kifejezni az iránt, hogy végre valahára a legmagasabb polcról szóltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ryzsy.blog.hu/api/trackback/id/tr21397297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olka 2009.09.22. 21:10:17

Jíííííííííhááááááááááá! Mi is örültünk ám vasárnap. És bizony arra gondoltunk: vajon Tibor atya is felolvassa a körlevelet? Ha igen, fűz-e hozzá kommentárt? Sajna, nem tudjuk, hogy mi történt. Pedig nagyon kíváncsiak lennénk...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.12. 20:25:18

Az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház hivatalos álláspontja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „Az Egyház élő hitével összhangban” című körlevelére itt olvasható:

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=78979