A megalakuló új kormány széles vállal takarja le a teljes közvéleményt a mai napon. Így is van ez jól, főleg ha belegondolunk, hogy a fő eskütevő az a nagy comeback Orbán Viktor. Egyik-másik minisztere viszont nem az időzítés császára. Hogyan sikerült a leendő kulturális államtitkárnak lenulláznia magát, kulturpolitikai kérdés.

A Népszabadság Online cikke szólaltatta meg Szőcs Gézát, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekkel foglalkozó államtitkárát, nevezzük csak röviden kulturális miniszternek. Szőcs Géza tehát koalíciós tárgyalásokon személyes beszélgetésben aláírásgyűjtéssel (!) hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy a Balassi Intézet nem az ő tárcájához kerül, és hogy ez nem jó.

A Balassi Intézet, amely határon túli magyarság és a külföldi magyar intézetek kulturális életét fogja össze valóban kulturális feladat. Lehet, hogy tényleg nem szerencsés, persze idővel kiderül. De talán mégsem szerencsés az sem, hogy az "erdélyi magyar íróként" fejekbe rögzült Szőcs első, és még ráadásul oly suta lépéssel is, kimondva-kimondatlanul a népiesch magyar kultúra kapujának egyetlen kerberoszává vált.

A rendszerváltás utáni első kormány megalakulása után Beke Kata írta meg könyvét Jézusmária, győztünk! címmel. Nem gondolnék párhuzamot vonni az akkori és a mai kormányzási lehetőségek és országállapotok között, ám a könyv egy tételmondata: A népi írók politizálásától ments meg, uram, minket - újra aktuálissá válhat.

Szőcs Géza pedig - aki a Népszabadságnak nyilatkzova még civilként, nem politikusként cselekedett - maradjon is civil és jó népi író, a magyar népi kultúra hiteles szerzője. A politikai tetteknek politikai hatását hagyja a politikusokra!

A bejegyzés trackback címe:

https://ryzsy.blog.hu/api/trackback/id/tr542040230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.