Címkék: karácsony abszurd




Mint azt ma a rádióban hallottam, Debrecen főutcáján ma feldíszitik a lámpákat. Karácsonyi díszkivilágítással. Október 28-án. Tyűha. Persze, persze, az üzlet meg minden - de egy városnak mennyivel lesz jobb, hogy már októberben, fürdőruhában karácsonyt hazudik nekünk? Mi ez az egész?

Karácsonyérgezés - nem, ezt nem én mondom, hanem az ország egyik legnépszerűbb (bár egyre kevésbé népszerű) műsorvezetője. Szóval lehet, hogy a centerekben már a jingle bells szól, előtte pedig a tőlünk tök idegen 30 méteres óriásfenyő áll, az viszont talán egyszerű jól felfogott üzleti érdek Én sokáig beszélek a lelkiismeretedre, hogy vegyél, mert akkor szeretsz. Akkor te sokáig veszel. Én meg sokáig leszek mocskosul gazdag. Ez fix. De hogy egy városnak mi szüksége van erre? (Ha nem az üzleti nyomás, de ez most mindegy.) Persze ok lehet a 8 gyertyás adventi koszorú. A gyertya- és fenyőáglobbi szerint ugyanis gazdasági válság idején szükség van a gyertyaforgalom radikális növelésére. 107 %-os tervteljesítésre.

Lehetne még más hasonló marhaságokat elgondolni az okokról, de talán sokkal inkább keresném a tudatosság hiányában. Ha nem foglalkozom vele, és nem zárom ki az olyan zavaró - sőt gátló - tényezőket, mint a karácsonyi vásárlás rövidnadrágban. Ha nem teszek azért, hogy karácsonykor higyjem csak, hogy karácsony van. Szeretném az ünnepet úgy megélni, hogy az ne legyen fáradt addigra, amikor már igazán elérhető lenne számomra annak gyümölcse is. Amikor az egész év kipihenésével és családi együttléttel tudom megünnepelni azt, amire minden évben úgy indulok neki, hogy idén sem lesz karácsonymérgezésem. Aztán mégis lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ryzsy.blog.hu/api/trackback/id/tr111479357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.