2010.03.09. 10:06

Az ember, közelről




Zsidók, muszlimok és keresztények élnek együtt Tel-Aviv problémás negyedében, Ajamiban. A muszlim Omar, a palesztin Binj, a zsidó rendőr, Dando, a keresztény étteremtulajdonos, az egymást keresztező életutak a vallások és kultúrák kikötői dzsungelében, benne a sok véletlennel, a sok miérttel minden alkalommal, amikor elsül egy fegyver. Legtöbbször tévedésből. Az Ajami című filmben a világméretű konfliktuson át is az ember látható, közelről.

 
A Babel által szélesebb körben is megismert rendezőre, Aleajandro González Iñárritura jellemző több szálon futó, egymást keresztező történetet látunk most két fiatal, harmincas éveiben járó izraeli rendezőtől. Mindketten Tel-Avivban születtek, jól ismerik hát a környék első látásra színes kavalkádnak tűnő, valójában pattanásig feszült állapotait. Rendkívüli hitelességet ad ez a filmnek - személyesen nem ismerve a helyet mégis elhiszem, hogy igaz. Minden képe testközelből tűnik valónak. Az Ajamit jelölték az idei Oscar-díj legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában, amit végül nem nyert meg.
 
A cikk az áprilisi Képmásban folytatódik. Addig is itt egy trailer kedvcsinálónak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ryzsy.blog.hu/api/trackback/id/tr61823393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.