Mint azt korábban megírtam, 12 bejegyzésben népszerűsítem az MTV fiatal filmrendező által készített sorozatát. A Hajónapló sorozat második epizódja nem egy kortárs író, hanem Móricz Zsigmond novellájából készült. A régi, tanyasi vidéken játszódó történetben földjéért és állataiért gyilkolnak, a megbélyegző jelző viszont a vele járó babonás gondolkodásért, a feudális szellemi viszonyokért szólt, azért siránkozott.

Miklauzic Bence, akinek legismertebb darabja a hajdanvolt közönségfilm Ébrenjárók mai korunk tükrében mutatta meg a mai barbárokat.

 

Ha a Barbárok mozifilm lenne, akkor a jelmondata úgy hangozna: "Pokorni Lia legdögösebb szerepe". És talán a legsíkegyszerűbb is, bár ez az egész családról elmondható. Egy gyilkos lakik a szomszédban, ráadásul ismerjük is. A rég nem látott, Pestre felkerült szomszdé srác, a mi falunk fiúja is áldozata a kíméletlenül meghülyített, összezavart világnak, vallásilag zűrzavaros szegény, őt is segélyezhetik a politikusok, ha majd egyszer a szellemi nyomor áldozataiért nyitnak segélyalapot.

Persze soha semmi nem egyértelmű. Én például azokkal is elbeszélgetnék, akik nem kiáltanak vízért, ha az égő ház kellős közepén állnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ryzsy.blog.hu/api/trackback/id/tr401764187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.