2009.12.25. 21:07

Milyen kicsi vagyok




Már régen volt, amikor először eszembe jutott, hogy ezt a posztot ki kellene tenni ebbe a blogba. De mindig volt fontosabb.

Szóval arról van szó, hogy van egy Tejút, egy nyavalyás kis csillagrendszer, ami 9 jelentéktelen bolygónknak helyet ad. (Tudod, Merkúr, Vénusz, Föld, Mars és tovább.) Ez a csillagrendszer 100,000 fényév hosszú és 2000 fényév széles. Vagyis egy fénynyaláb, amelyet most, blogírás közben indítok az égbe (tegyük fel, hogy a Tejút szélén állok), 100,000 év múlva érkezik meg a másik végére. A fény, amely egy másodperc alatt 300,000 km-t tesz meg. Vagyis 300000×60×60×24×365×100000 km-re. Bele sem merek gondolni, hiszen nekem az első lépést kellene megtennem erre az útra. Ez persze csak egy csillagrendszer a ki tudja hány közül a méginkább ki tudja mekkora világegyetemben.

 

A végső lökést ez a videó adta meg, amelyet a Yummie nevű audiovizuális drogoldalon találtam.

Ez most karácsonykor különösen érdekes. Az ilyen nagy világ egyik csillagrendszerének egy kis bolygójának birodalmában járunk kb. 2000 évvel ezelőtt. Egy kis, lenézett provinciájában, annak is egy lúzerek lakta megyéjében. Ott sem valami jó helyen, hanem egy istállóban, hidegben. Ebből a semmiből születik meg a kis istállónak helyet adó lúzer megye sarokprovinciájának kis bolygójának és csillagrendszerének, sőt az összes többi rendszernek a királya. A világegyetemé. Most akkor kicsi vagyok vagy nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://ryzsy.blog.hu/api/trackback/id/tr851623098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.