2009.10.24. 13:17

Saulusok 56-ban

Címkék: magyar ünnep polisz




Hogy kik 56 örökhagyói, még sosem gondolkodtam el igazán. Hogy hogyan lett a makulátlan nemzeti forradalomból aktuálpolitikai közpréda, egy igazán hozzáértő egyszer elmagyarázhatná. Nagyon úgy érzem, homok került a gépezetbe. Talán éppen 1989-ben.

Igen, ez az átkozott eretnek gondolat futott át rajtam a tegnapi központi államiünnepség alatt. Fehér ruhás tiszta ötvenhatos barátaink érkezése és jele az egész világnak maga volt a csoda; a történelem megváltása. A darab második felében beszivárgó fekete foltok egykor még csak ötvenhat réseiben megbújva, később már nyíltan álltak be a fehér megsérthetetlenek táborába. A gépezetbe homokként fúvódva fogták a lyukas zászlót, és lettek a szocializmus Saulusából a rendszerváltás Paulusává. És akkor, valamikor olyantájt kezdték verni mellüket is, igazi ötvenhatosként aposztrofálva magukat, megkülönböztetve az egyenlőket a mégegyenlőbbektől.
Nem gondolom típikus ároktemető gondolatnak 'Dehát hogy tehet ilyet egy ötvenhatos?' kérdést, a politikai korrektséget, mint védőpajzsot felvetni ilyenkor azonban mégiscsak álságos. Belekeverni a konkolyt a tiszta búzába pedig egyenesen ördögi. Politikától mentes történelmi ünneplést megteremteni lehetetlenné tevő tett.
Öngólt lőtt véleményem szerint a kormányzat a tegnap előadatott műsorszámával. Önnönmagát lelepleztetve mutatta meg ugyanis, hogy a tiszta forrásvizet szarral kevergeti. De mások is saját kapujuk felé haladnak. Orbán Viktor előrehozott választásokról, a Jobbik Isten tudja, miről beszél. Az SZDSZ és az MDF - ha még létezik - tulajdonképpen semmiről. A nem létező válasz is válasz - vehetjük gyorsan tudomásul, de attól mi még ünnepelni szeretnénk. Nem Budaházyt és nem Gyurcsányt. A fehérruhás tiszta forrásvizet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ryzsy.blog.hu/api/trackback/id/tr571471649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.